Robotti ei vie työtäsi

Robotit, tai tarkemmin sanottuna tietynlaiset algoritmit, ovat jo jonkin aikaa olleet oleellinen osa esimerkiksi talous- ja urheilutoimituksia. Algoritmi tuottaa sisältöä ja kykenee löytämään ihmistä nopeammin uutisoinnin aiheita. Robotti on tehokas eikä tee virheitä (ainakaan niin paljoa, kuin ihminen).  Robotilla ei journalismissa tarkoiteta vain sisällöntuotantoa, vaan robotti, oppiva kone, voi myös erikoistua uutisvirran personointiin. Robotit myös tehostavat datajournalismia, kun isoja tietomääriä ja -kantoja pystyy käymään läpi entistä vaivattomammin.

Journalistit pelkäävät, että robotit vievät heidän työnsä. Itse en suhtaudu asiaan tällä tavalla, vaan pidän robottijournalismia enemmänkin nykyistä journalismia täydentävänä ja tehostavana tekijänä. Robotit eivät pysty vielä pitkään aikaan tekemään mitään luovaa: eli se kaikki, minkä robotti tekee, on alun perin lähtöisin ihmisestä. Ihminen on se, joka luo algoritmin ja määrittää mitä se kykenee tekemään. Vaikka monen mielessä siintääkin kuva älykkäistä roboteista, jotka kykenevät tulevaisuudessa tekemään kaiken ihmisen puolesta ja valloittavat työpaikkojen lisäksi koko maailman, on koneoppiminen todellisuudessa hyvin alkeellisella tasolla. Luovaan tekoälyyn on todella pitkä matka, joten kokonaisvaltainen toimittajan työ ei ole ensimmäisten katoavien ammattien joukossa.

Robotit keskittyvät nykyään sellaisiin toimintoihin, joita kutsutaan tuttavallisemmin paskatöiksi tai sarjatuotannoksi. Tällaisia töitä löytyy myös journalismista. Kukaan tuskin erityisesti nauttii monotonisten pikasähkeiden ja -uutisten kirjoittamisesta, pikaisesta asioiden raportoinnista ja tiedotteiden pläräämisestä. Tällaisia asioita robotti voi tehdä ihmisen puolesta, jotta ihmiselle jää enemmän aikaa keskittyä juttujen syventämiseen ja taustoittamiseen sekä luovaan kirjoittamiseen ja tunteisiin.

En myöskään usko robottijournalismin heikentävän sisältöjen laatua tai latistavan uutisointia. Esimerkiksi talousuutisista, kuten osavuosi- tai pörssikatsauksista, on hyvin vaikea löytää vivahteikkuutta ihmisenkään kirjoittamina.

Toisin sanoen uskon siihen, ettei robotti vie meidän työpaikkojamme, vaan sen sijaan se vapauttaa aikaa mielekkäille työtehtäville. Kun robotti hoitaa tylsät ja turhauttavat hommat, vapautuu toimittaja tietokoneen ja tiedotteiden äärestä tekemään juttuja toimituksen ulkopuolelle. Tämä myös mahdollistaa keskittymisen yhteen juttuun kunnolla, kun koko ajan ei tarvitse päivystää kaikenlaista pikkusälää. Toimittajat valittavat usein kiireestä, jonka vuoksi juttujen laatu laskee. Robotit antavat mahdollisuuden nostaa laatua samaan aikaan, kun uutisoinnin määrä pysyy ennallaan. Kaikki voittavat, jee.

Lähteet:

In case you wondered, a real human wrote this column (Business Day, 10.9.2011)

And the Pulitzer goes to… a computer (The Guardian, 28.6.2015)

Get used to automation in newsrooms (Steeve Roso, 2016)

 

Miina Viljanen

 

Leave a Reply