Reflektio – Erika

Uskon, että journalistien ja journalismin keskuudessa yksi ilmassa leijaileva kysymys liittyy talouteen ja siihen, miten journalistisen sisällön tuottaminen talouden näkökulmasta on mahdollista. Onhan meille journalistiikan opiskelijoille toitotettu median murrosta heti opintojen alusta lähtien. Miten työpaikkani käy, saanko töitä tai jatkuuko työni? Millä tavoin journalististen, laadukkaiden sisältöjen tuottaminen jatkossa on mahdollista? Opiskelijana tietenkin tulevaisuus niin ikään huolettaa.

Sama kysymys nivoutuu osin myös journalismin teknologiseen puoleen ja kehityskaareen. Yle Urheilu testasi loppuvuodesta 2016 “robottiuutisia”, kun Voitto-robotti vastasi yön NHL-kierroksen tulosuutisoinnista. Luin yleisön sosiaaliseen mediaan kirjoittamia palautteita kyseisistä uutisista, ja muistaakseni ainakin yhdessä tai mahdollisesti myös useammassa kiiteltiin juttuja selkeistä otsikoista ja uutisista.

Tästä päästään aasinsillalla journalismin ismeistä yleisöön, joka on mielestäni yksi kiinnostavimmista ismeistä ja teemoista. Yleisö ei enää ole passiivinen, vastaanottava massa, vaan aktiivisesti toimiva ja median välityksellä julkisuuteen kurkottava toimija. Kuten Nich Newman toteaa artikkelissaan historian esimerkin osoittaneen internet-alustojen, kuten YouTuben aloittaneen niin median tuottamisen, jakamisen ja kuluttamisen muutoksen. Yleisö tuottaa sisältöjään toimitusten journalististen sisältöjen ohella, mutta samalla myös voivat keskustella journalismin tuottajien kanssa. Mielestäni journalismin olisi hyvä kuunnella näitä yleisön ääniä, kuten esimerkiksi kiittelyä robottiuutisoinnin selkeistä otsikoista, ja hyödyntää näin vuorovaikutusta sisältöjen kehittämisessä. Analogiana Bullardin joukkorahoitusartikkeli, jossa toimittaja Mariah Stewart sanoo haluavansa kuunnella maksavia asiakkaita, mutta ei anna heidän päättää siitä, mitä hän kirjoittaa.

Journalismin funktio tuottaa tietoa yhteiskunnasta ja näin ollen palvella kansalaisia on nyt ja myös tulevaisuudessa olemassa.

Bullard, Gabe (2016) Crowdfunding the news. Nieman Reports, September 26, http://niemanreports.org/articles/crowdfunding-the-news/

Newman, Nich (2009) The rise of social media and its impact on mainstream journalism. http://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/The%20rise%20of%20social%20media%20and%20its%20impact%20on%20mainstream%20journalism_0.pdf